Autor Tema: 07.04.2022. - Priča o BalkanNationu  (Posjeta: 445 vremena)

Luka_Matkic

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Postova: 12
  • Karma: +0/-0
    • Profil
07.04.2022. - Priča o BalkanNationu
« u: Travanj 07, 2022, 11:30:35 poslijepodne »
Davne 2010. godine, nakon što sam već napravio par modova (čak i jedan od 0), odlučio sam pokrenuti novu SA:MP zajednicu i server pod nazivom BalkanNation.
Ovo je priča o BalkanNationu jer mislim da je nakon 12 godina zaslužio da o njemu napišemo par kratkih rečenica :D

SA:MP sam počeo igrati otprilike 2008. godine (ne sjećam se više točno :D) na dobro poznatoj CroHerzegovina zajednici, igrao sam na oba servera (RP i DM).
Tada su balkanski serveri bili minimalno editirani Godfather modovi. Tako jednostavni, a zapravo tako zabavni za igru. Rekao bi zabavniji i od većine današnjih modova !
I tako, do neke 2012. godine sam baš uživao igrati SA:MP, ukratko to su bili najbolji dani kada si se stvarno mogao zabaviti na SA:MP-u...
Nakon toga serveri su se jednostavno fokusirali samo na izgled (mape, dizajn, textdrawovi), rijetko tko je napravio nešto originalno i zabavno.

Tu sam negdje 2009. odlučio početi skriptati i nakon nekog vremena stvarno mi je krenulo.
Nedugo nakon, otvorio sam i svoj prvi race/stunt/dm server i tu naučio kako naskriptati bilošto u SA:MP-u. Rekord servera je bio čak 30 igrača, jej ! :D
Onda sam radio jedan RP server koji sam kratko otvorio, ali je bio mod napisan od 0. Imao sam možda 10tak igrača ali je krenula škola pa sam ugasio server.
Na ovom sam serveru stekao svo potrebno iskustvo kako bi sada mogao napraviti najbiolji balkanski RP mod od 0 !

2010. godine sam odlučio krenuti raditi na novoj zajednici (RP serveru) i nazvao sam je BalkanNation. Zašto BalkanNation ?
Zato što smo zajednica igrača sa cijelog balkana (ali i šire), a kako nazvati jednu zajednicu balkanaca ? BalkanNation.
Igračima smo željeli priuštiti najzabavniju SA:MP igru, pa smo smislili i slogan: Make your unique virtual experience.

Tu smo se jednostavno riješili svih nepotrebnih RP pravila (nema pucanja na policiju, moraš se zaustaviti policiji, nesmijes ubijati igrace, bla bla...)
i dodavali samo isključivo sisteme koji su uvijek bili osmišljeni da budu zabavni. Zabava je bila glavni cilj na serveru !
Na kraju je to bio tada jedini balkanski RP server od 0, koliko je napredan tada bio možete pročitati na:
https://balkan-samp.com/forum/index.php?action=printpage;topic=86789.0

Ovo je bilo 2014. godine kada smo otvorili, imali smo oko 20 igrača ali smo zatvorili nakon 2 mjeseca jer je igra u contry-u bila totalan promasaj na balkanu.
Igraci bi se spawnali u country-u, i jednostavno bi otisli do Los Santosa i tamo trazili poslove i kuce. Dok doslovno na serveru pise: Country Roleplay
Uglavnom igru smo preselili u Los Santos ali na kraju mislim da smo kratko opet otvorili server i zatvorili radi obaveza...
Tu sam još dodatno vodio i YouTube kanal (Luka_Matkic) gdje sam objavljivao tutoriale za skriptanje, izradu sistema, ...
I dan danas ima igrača koji nas se sjećaju i uvijek znaju reći da smo trebali ostati otvoreni, da bi uspjeli jer smo imali izvrsne sisteme.

2017. godine smo pokusali opet otvoriti sa modom iz 2014. koji smo doradili sa par brutalnih sistema (poker, burza, cos), ali smo se kao ekipa raspali...
Ja sam bio jedini skripter ali sam imao skolu i praksu pa nisam stigao puno. Na kraju pred otvorenje smo se posvađali radi neke gluposti, pa ja sam nisam mogao preuzeti još posla.
Nakon ovog izgleda kao da BalkanNationu nije suđeno :D :D

2019. sam radio na sistemu gdje admin na webu ima portal gdje može uređivati mape na serveru. To znači da kreira novu mapu, ubaci skriptu sa objektima
i oni se automatski kreiraju na serveru. Admin može i obrisati/deaktivirati mapu, te se to automatski pošalje na server i objekti se obrišu.
Ukratko, admin preko web portala može na serveru uređivati objekte, bez da mora restartirati server. Cool ? :D
I tu sam zapravo dobio neke lude ideje... :D

Sada je 2022. godina, na serveru radim vec godinu dana sa malim prekidima (radim pa kako stignem i preko vikenda).
Napravili smo veliki dio posla koji smo planirali za otvorenje, a nakon otvorenja imamo još jako puno planova sistema koje planiramo napraviti.
Server nije apsolutno sličan ničemu što ste do sada vidjeli, pisan je od 0 (normalno :D) i sadrži apsolutno sve modove u jednom: RP, DM, race, stunt, fun, CnR...
Da ne pišem što sve server ima najbolje da proskrolate našu fejs stranicu jer tamo objavljujemo sisteme:
https://www.facebook.com/balkannationsamp

Za sada se fokusiramo na poslove koje igrac moze raditi (postar, taxi, pilot, ...) i na polaganje za dozvole (auti, motori, avioni, heli, ...).
Igrac takodjer za sada moze kupovati sve kuce i firma na serveru, i iz njih podizati zaradu nakon svakog payday-a.
Kasnije cemo dodati inventory system, pvp i team misije, goverment system, cops n robbers sistem/misije, furniture, house exterior, sistem organizacija...
I sto je najbolje sve sto radimo je dinamicno i moze se urediti na serveru bez restarta... E ovo je cool !! :D :D
Znaci nakon otvorenja, planiramo i jako puno updatea koje ćemo napraviti u suradnji sa igračima da budu što kvalitetniji.

Napravili smo jako puno, ali planiramo napraviti jos puno više !
Cilj nam je bio i ostao napraviti unikatnu zajednicu od 0 kojoj je cilj maksimalna zabava.
Ako netko ima neku ideju za sisteme ili nam se zeli pridružiti u izradi najzabavnijeg moda na balkanu neka nam se javi :D

Eto to je ukratko priča o BalkanNationu, ali nastavljamo je pisati... :D
« Zadnja izmjena: Travanj 07, 2022, 11:42:06 poslijepodne od Luka_Matkic »